Добре дошли на сайта на нашето училище!


ДОКУМЕНТИ 2019-2020 г.
ДОКУМЕНТИ 2018-2019 г.


БЮДЖЕТ 2018 г.


ПРАКТИЧЕСКИ НАСОКИ


Е-УЧИЛИЩЕ


ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС"


ДОКУМЕНТИ "ТВОЯТ ЧАС"
 • Анкетна карта
 • Приложение 2

  ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС"
  УЧИЛИЩНИ ДЕЙНОСТИ .

  ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ


  ВАКАНЦИИ 2018/2019г.


  ДОКУМЕНТИ 2017-2018 г.


  НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ 2017-2018 г.

  МОН


  ЗА РЕФОРМАТА


  ЦКОКУО


  ИНСТИТУТ ПКО


  СРСНПБ


  СИНДИКАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ


  ДЕЦА ОНЛАЙН
  БЕЗОПАСЕН ДОМ


 • ВРЕМЕТО

  Weather Widget  КАЛЕНДАР

  Първокласници участват в "Щура химическа лаборатория"


  "...Изключително интересен и забавен ден беше днешния за учениците от ПГ и I клас от НУ" Любен Каравелов"! Заедно с директора г-жа Пенка Калина - Колева и класните ръководители г-ца Ивета Митева, г-жа Ивелина Атанасова и г-жа Добринка Малчева, учениците се включиха във вълшебното парти, подарено от Община Нова Загора по повод Петковден. Децата се забавляваха от сърце и усъвършенстваха уменията си да правят и пукат сапунени балони. Благодарим на Община Нова Загора за вълнуващото преживяване!..." сподели за нас г-жа Ивелина Атанасова

  С любов към природата


  На 12 октомври се проведе поредна съвместна инициатива "С Любов към природата". В нея участваха: учениците от II "А" клас от НУ "Любен Каравелов", учителите г-жа Рада Писарова, г-жа Яна Янева и туристическо дружество "Алеко". "...Заедно с родителите се докоснахме до красивата природа на родния ни край. Денят премина в спортни игри, разходки и шеги. Благодарим на нашите приятели от ТД "Алеко" за тази възможност и лично на г-н Огнян Ненов за отличната организация. Очакваме с нетърпение нови съвместни походи и екскурзии..."

  Практическо занятие по БДП в НУ „Любен Каравелов”

  Обучението по БДП е неразделна част от цялостното образование и възпитание на личността. То е насочено към развиване и усъвършенстване на защитни механизми на децата като участници в съвременното пътно движение и формиране на три основни групи умения: интелектуални, практически и умения за защита на сензорномоторно равнище.
  В изпълнение на училищния план, Училищната комисия по БДП подготви и осъществи традиционното в началото на всяка учебна година практическо занятие с учениците от I – IV клас. Ръководител на занятието бе г-н Чавдар Евдокимов, началник на „Пътен контрол“, РУ гр. Нова Загора. На малките ученици се припомни как да се движат безопасно и да бъдат внимателни. Получиха информация за опасностите на улицата и как да се пазят.
  Акцентира се върху това, че заедно със своите родители трябва да изберат най-безопасния и кратък път от дома до училище и обратно. Винаги да спазват основните правила за движение като пешеходци. По възможност да се закрепят за дрехите или ученическата им раница светлоотразителни елементи, да се носят по-светли дрехи през мрачните зимни дни. Бързането за училище да не е повод за нарушаване на правилата за движение. На светофар или пешеходна пътека да се пресича с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек. Към кого да се обърнат при пътен инцидент.
  По време на практическото занятие възникваха въпроси от страна на учениците, даваха се примери, поставяха се различни ситуации и се търсеше отговор на това как да се предпазим на пътя, как да съхраним живота и здравето си.
  В края на занятието учениците разгледаха една от най-новите коли на РУ Нова Загора и затвърдиха в реална обстановка знанията и уменията си на практика да прилагат правилата за пресичане на пешеходна пътека и кръстовище. снимки
  02.10.2019 г. УКБДП

  НАЧАЛО НА НОВАТА УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА

  За поредна година на 16 септември школският звънец празнично и неустоимо призова в родното училище – духовно огнище, свещен храм на светлината и знанието.
  Със слънчево настроение, песни, усмивки и много цветя тържествено бе открита новата 2019/20 учебна година. Специални гости на тържеството бяха: г-н Николай Грозев – кмет на Община Нова Загора, неговите заместници Светла Стоянова и Ивайло Енев. Те отправиха поздрави към учениците, родителите и учителите с пожелание за здраве, дръзновение и успехи. Поздравителен адрес от името на г-н Грозев поднесе г-жа Светла Стоянова. Директорът Пенка Калина-Колева пожела: "Всеки ден от учебната година да е мъдър и прекрасен, изпълнен със смисъл и справедливост, със съзидание и красота!".
  Голяма изненада беше фасадното стенописно изображение на патрона на училището - Любен Каравелов, което е дело на художника Петър Караджов. Под звуците на „За многая лета”, стенописът беше открит тържествено от г-н Грозев и г-жа Калина.

  С дългоочаквания септемврийски звънец, учениците и учителите от НУ ”Любен Каравелов” преминаха през шестица от цветя и прекрачиха с трепет прага на училището. Изцяло обновените и съвременно обзаведени класни стаи, предоставящи атмосфера на уют и творческо вдъхновение, които бяха смълчани през летните дни, отново се изпълниха с жизнерадост, ентусиазъм и вълнение.

  Пожелаваме на всички здраве и успешна учебна година!


  подготовка за празника
  тържество

  ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ В XIV НАЦИОНАЛНИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ ЛОВЕЧ 2019 Г.


  За трета поредна година г-жа П. Калина-Колева, директор на НУ "Любен Каравелов", има честта да участва в този значим национален образователен форум, за да сподели своя иновативен педагогически опит, представяйки НУ "Любен Каравелов". Участие в 14-ите национални педагогически четения под наслов „Да запазим усмивката в училище” взеха младите колеги Ивета Митева и Ренета Митева. Организатори са Регионалното управление на образованието в Ловеч, община Ловеч, Министерството на образованието и науката и Център „Хуманна педагогика”. На това значимо образователно събитие колегите получиха сертификат за своето отлично представяне.

  ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА ТАНЦОВ СЪСТАВ "КАРАВЕЛОВЧЕТА"


  През изминалите месеци г-жа Р. Мангърова подготви с учениците от танцов състав „Каравеловчета“ участието в Трети Национален фолклорен събор "С мирис на теменуги" ЯВОРОВО 2019. Високото постижение и отличие, което получиха малките таланти от НУ „Любен Каравелов“, е в резултат на много труд и любов към българските народни танци. ПЪРВО МЯСТО и ЗЛАТЕН МЕДАЛ НУ ”Любен Каравелов“ Нова Загора на НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР ”С МИРИС НА ТЕМЕНУГИ - ЯВОРОВО 2019. Благодарим на Община Нова Загора за оказаното съдействие и отново на нашите всеотдайни родители.

  ОТЛИЧЕНИ МЛАДИ ХУДОЖНИЧКИ


  Талантливите художнички Карина Николова и Катерина Красенова от IV „Б“ клас, с класен ръководител г-жа Д. Малчева, участваха в „Цветята и красотата на българската природа“ - съпътстваща инициатива към трети НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР ”С МИРИС НА ТЕМЕНУГИ“. Лятна ваканция е, но това не попречи на нашите завършили четвъртокласници от НУ "Любен Каравелов", гр. Нова Загора да получат поредното си отличие. Браво, момичета!

  „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“


  Приключи и вторият етап на кампанията „Капачки за бъдеще“ в НУ „Любен Каравелов“, гр. Нова Загора. Учители, родители и деца се включиха с голям ентусиазъм. Най-активни при първия етап бяха родителите и учениците от класа на г-жа Рада Писарова, а на втория – децата от групата на г-ца Силвена Стоянова. снимки

  ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

  ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ Д.ИК.Н.ЯНКА ТАКЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СБУ
  Директорът на училището г-жа П. Калина поздрави учениците с успешното завършване на учебната година. Изрази своето задоволство от постигнатите успехи. Изтъкна пред гости и родители на тържеството постиженията на учениците в различни области. Госпожа Красимира Михайлова бе наградена с плакет на училището за висок професионализъм и всеотдайността към професията. Въпреки дъждовното време, училищното тържество продължи с концерт и изпълнения на талантлините ни ученици.
  Гост на тържеството бе г-жа Галя Захариева, която поздрави отличниците за постигнатите високи успехи и пожела весела лятна ваканция на всички деца.

  Госпожа Красимира Михайлова бе наградена с плакет на училището за всеотдайността и към професията.
  Госпожа Галя Захариева награди отличниците на този випуск с книга и грамота.

  "С Ботев в сърцата"- Урок по родолюбие


  Детски клуб "Млад родолюбец" при НУ "Любен Каравелов"откликна на поканата на Детска ясла гр.Нова Загора,за участие в тържество: ,, На среща с потомците на Ботев". Сърдечна благодарност за поканата!- г-жа Н. Енева
  снимки
  >

  ДЕМОНСТРАЦИЯ НА "НУНДЖАКО - СВОБОДЕН СТИЛ""


  "...Гордост за НУ "Любен Каравелов" е, че сме единственото в страната училище, в което се изучава "Нунджако - свободен стил". Днес участниците в групата, ръководени от треньора Панайот Панайотов, демонстрираха своите умения в новозагорската спортна зала "Младост". Благодарим на ръководството на спортната зала за оказаното съдействие, предоставяйки я за поредната представителна изява на училището..." сподели г-жа П. Калина
  снимки

  ПУБЛИЧНА ИЗЯВА НА ГРУПА "ДИГИТАЛНА КУЛТУРА"


  Дигитална култура и нететикет - нови думи за учениците в занимания по интереси. Срещата с цифровите технологии за някои ученици е може би част от тяхното професионално ориентиране в професиите на бъдещето. На 16 май проведохме публична изява пред родители, които наблюдаваха с голям интерес работата ни.
  снимки

  ПРАЗНИК НА ЦИФРИТЕ В КЛУБ "ЗАНИМАТЕЛНА МАТЕМАТИКА"


  "... Поредна вълнуваща среща с необятния свят на Математиката, която ние, учениците от IА клас в НУ "Любен Каравелов", превърнахме в празник. Наши гости бяха ученици и учители от I и II клас.Домакини и гости решавахме задачи и се забавлявахме.Участниците в клуба получиха грамоти като заслужена награда за своите постижения през годината. Очаква ни прекрасно лято и нови знания през следващата учебна година..." написа за нас г-жа Р. Писарова, ръководител на тази дейност по интереси
  снимки

  Атрактивна демонстрация на група по "Моделизъм"


  Днес г-н Иван Казаков и ръководената от него група по "Моделизъм" в НУ "Любен Каравелов" ни впечатлиха с моделите, които малките "инженери" изработиха сами. Увлекателно, с много емоции премина и направената от тях атрактивна демонстрация, в която те се изявиха като авторали-пилоти.
  снимки

  Турнир по лека атлетика на писта


  На 17 май се се проведе новозагорски турнир по лека атлетика по повод Световния ден на леката атлетика. От НУ "Любен Каравелов " се състезаваха 12 ученици, които се класираха на челните места. Момичетата заеха 1, 2, 3, 4, 6 място. Момчетата успяха да спечелят 1-во и 6-то място. За своето отлично представяне младите, лекоатлети получиха от организаторите медали, тениски и грамоти.

  ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПРИКАЗКА с. Съдиево


  Ученици от IV "А" клас при НУ "Любен Каравелов", подготвени от г-жа Р. Василева, участваха с драматизация на приказката "Дядо ряпа вади" на английски език в Празника на българската народна приказка, който се организира от ОУ “Христо Ботев“ и се проведе със съдействието на РУО - Сливен, Община град Нова Загора и НЧ „Н. Й. Вапцаров“ с. Съдиево на 29.05.2019 г. в с. Съдиево. Целта на този празник бе:да възпитава подрастващите към почитането и съхранението на българските традиции и обичаи, да възпитава младото поколение към толерантност, съпричастност, отговорност към нуждаещия се за помощ; да стимулира творческите заложби на учениците; децата да се учат от поуките, които дават българските народни приказки.
  снимки

  24 май - Ден на славянската писменост, българската култура и просвета


  Начално училище "Любен Каравелов" участва в празнично шествие в града по повод 24 май с представителен блок. Празникът започна с поздрав на директора г-жа П. Калина-Колева към учители и ученици:"...Честит 24-ти май! Нека не стихва жаждата ни за знания, духовното ни възвисяване и несломимият дух на Българщината!..." Получен бе и Поздравителен адрес от кмета на община Нова Загора, г-н Н. Грозев. снимки
  "...„Върви, народе възродени,
  към светла бъднина върви,
  с книжовността, таз сила нова,
  съдбините си поднови!..."

  Вълнуващо издание на "Таланти на "НУ Любен Каравелов""


  20 май бе празник за децата, учителите и родители! Проведе се очакваният конкурс за таланти, на който каравеловчета пяха, танцуваха, изпълняваха музика. Слънчев, разнолик, изпълнен с настроение ден! Кой е по-талантлив? Журито определи трудно, а както каза г-жа П. Калина-Колева - директор на училището "... всяко дете е уникално със своите способности и дарба. Днес НУ "Любен Каравелов" откри много талантливи деца. Нека продължават с труд и постоянство да развиват своите способности и да преследват упорито мечтите си..." снимки

  Традиционен майски прием на кмета


  "...Поздравления за колегите Ивета Митева, Росица Мангърова и Ренета Митева от НУ "Любен Каравелов", наградени по време на едно дългоочаквано събитие - традиционният майски прием на кмета на Община Нова Загора Николай Грозев, посветен на негово величество Учителя и на дейците на културата..." написа за нас г-жа П. Калина-Колева, директор на НУ "Любен Каравелов"

  Не яж "боклуци", яж зеленчуци!

  В НУ "Любен Каравелов" бяха регистрирани две Кулинарни работилнички: на г-жа Д. Овчарова с деца от 3 "В" клас и учениците на г-жа Д. Малчева от 4 "Б" клас. Повод за инициативата бе поредното издание на "Деня на революцията в храненето" на 17 и 18 май. Кампанията е на национално ниво от три години. Започва като част от дейността на световноизвестния готвач Джейми Оливър и неговия Food Revolution Day (продължение на битката му за "качествена и готина храна" в училищата във Великобритания и САЩ). Забавна, интересна, здравословна срещи на децата с храната. Много усмивки и весели погледи! Родителите ни бяха изключително отзивчиви. Хумусът бе приготвен от майката на Сами, с отгледан нахут от таткото на Кати, зехтинът - домашно, семейно производство.Такива дни остават в сърцето завинаги!

  Вълнуваща среща с кучето Бък
  Днес малките "полицаи" от "Детско полицейско управление" към НУ "Л. Каравелов" имаха скъпи гости - младши инспектор Игнат Игнатов, водач на служебни кучета и полицейското куче Бък. Учениците добиха представа от качествата на четириногите полицейски помощници, начините им на дресиране, обучаването им за специфични дейности. С голям интерес присъстващите наблюдаваха демонстративните изпълнения на Бък, който показа послушание и елементи от общата дресировка. Децата изразиха пред служителя на РУ - Нова Загора, и неговия питомец своето желание да бъдат близки приятели.

  НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ В НАЦИАНАЛЕН КОНКУРС "АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ"

  Ученици от всички класове при НУ „Любен Каравелов“ се включиха в XI НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС НА ТЕМА „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“.


  Поздравления за класираните Каравеловчета! Желаем им здраве и още много успехи!


  НАПРАВЛЕНИЕ – БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА Творбите бяха разпределени в четири възрастови групи:  първа възрастова група – първи клас;  втора възрастова група – втори клас;  трета възрастова група – трети клас;  четвърта възрастова група – четвърти клас; и в две категории:  Млади писатели;  Млади поети
  МЛАДИ ПИСАТЕЛИ

  Втора възрастова група - 2 клас
  Първа награда
  Стилиян Ивайлов Иванов 2 "А"клас, НУ „Любен Каравелов“ , Нова Загора, преподавател: Венелина Шопова  Втора награда
  Гинчо Гинчев Ганчев 2 "В" клас НУ „Любен Каравелов“ , Нова Загора, преподавател: Добрина Овчарова  Четвърта възрастова група- 4 клас
  Втора награда
  Катерина Красенова Стойкова 4 „Б“ клас, НУ „Любен Каравелов“ , Нова Загора, преподавател: Добринка Малчева  НАПРАВЛЕНИЕ – ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И ФОТОГРАФИЯ

  Четвърта възрастова група- 4 клас
  Втора награда
  Карина Николова Николова 4 „Б“ клас, НУ „Любен Каравелов“ , Нова Загора, преподавател: Добринка Малчева
  Трета награда
  Антоан Валентинов Вълков 11 години 4 „А“ клас, НУ "Л. Каравелов"– град Нова Загора, преподавател: Нели Енева  НАПРАВЛЕНИЕ – „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“ ЗА ПРЕДСТАВЕНА КОЛЕКЦИЯ ТЕКСТИЛНИ ПАНА И КЕРАМИЧНИ МОЗАЙКИ

  Второ място
  Теодор Иванов Сурчев III 3 „А“ клас НУ "Любен Каравелов " - гр. Нова Загора, преподавател: Виолета Цветанова  Трето място
  Даниел Русев Димитров НУ "Любен Каравелов " - гр. Нова Загора, преподавател Виолета Цветанова  НАПРАВЛЕНИЕ – ПРОЕКТИ НА УЧЕНИЦИ С УЧАСТИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

  Първо място
  Стилиян Ивайлов Иванов НУ "Любен Каравелов ", гр. Нова Загора  Специална награда
  Виолета Николаева Хаджиева НУ "Любен Каравелов ", гр. Нова Загора

  Второ място за нашите прекрасни танцьори

  Фолклорният събор „Еленово” 2019 се организира около празника на село Еленово - 1 май. Танцовият състав на г-жа Мангърова участва в събора в категория Танцови състави и формации за авторска разработка на фолклорна основа /т. нар. обработени танци/ - до 14 г. Всички участници в конкурса са оценявани от комисия, състояща се от фолклорист, етнолог, етномузиколог, специалист по танцов фолклор. ВТОРО МЯСТО за ДТС се присъжда на децата от НУ „Л.Каравелов” гр. Нова Загора. Поздравления! Заслужен успех, резултат от много труд, подготовка, любов към бългските танци и песни.

  Конкурс за детска рисунка по БДП


  "...За пореден път в НУ „Любен Каравелов” се организира конкурс за детска рисунка по БДП. Тази година конкурсът се проведе под наслов „Не си сам на пътя – и аз се движа тук!” и е свързан с пътната безопасност у нас и с формирането на по-отговорно поведение на всички участници в пътното движение. Големият брой рисунки показа активната позиция и отговорното отношение на учениците към правилата за безопасност на движението. В творбите си малките художници изобразиха своите познания за безопасно придвижване като пешеходци и велосипедисти, изразиха желанието си да се чувстват сигурни на пътя. Всички участници в конкурса получиха грамота за отличното си представяне, а най-добрите рисунки бяха изложени във фоайето на училището. Заслужени бяха овациите за тяхното представяне..." написа г-жа Хр. Динева, предстедател на УКБДП снимки  Представяне на “Детски пролетни игри” - Фолклорен събор
  в с.Еленово и с. Кортен  Малките танцьори на г-жа Мангърова се включиха във фолклорните събори в с. Кортен и с. Еленово. Усмихнати, децата с любов танцуваха за публиката. Заслужени бяха овациите за тяхното представяне.

  "...Знаете ли... Когато гледам деца да танцуват български народни танци.. душата ми се изпълна с гордост и щастие. Благодаря за тези моменти на децата от НУ Любен Каравелов. И на вас Rocica Rosica Mangarova за всеотдайността и страстта, с която го правите за тях..." написа г-жа Радосвета Захариева

  Празник на буквите  Специален и вълнуващ ден е "Празник на буквите“ за първокласниците. Учениците получиха първите си удостоверения тържествено. Много стихове, народни танци, игри и състезания развълнуваха техните родители и гости. С гордост децата заявиха "Ние вече сме грамотни“, а и го показаха чрез интересните изненади, които бяха предварително подготвени от техните учители. снимки
  Г-жа Писарова, класен ръководител на I "А" клас сподели: "..."Ние сме вече грамотни" - мотото на нашия невероятен празник. Той е чудесен финал, показващ първите постижения на децата от I-А клас в обучението и възможност да изявят талантите си. Възхитителен бе танцът, създаден от г-жа Мангърова в часовете по Хореография.

  Очаровани бяхме от песните на Боряна и Дарина, които заслужено ще получават още много награди. Наши скъпи гости бяха учителите от детските градини в града ни. С тях заедно се радвахме на детските успехи. Очаквам с нетърпение още много поводи за празници с децата, които да споделим с колеги и родители..."

  Безопасно поведение на пътя - практическо занятие
  Всяка година ръководството на НУ "Любен Каравелов" провежда практически занятия по БДП. Те са част от плана на училищната комисия по Безопасно движение по пътищата и има за цел да насочи вниманието на учениците към спазване на правилата за безопасно поведение на пътя, спазване на правилата за правилно пресичане, сигналите подавани от велосипедиста, безопасно управление и др. предизвикателства. Повод е предстоящата лятна ваканция и края на учебната година за децата.

  ШАРЕН ВЕЛИКДЕН  Учениците при НУ „Любен Каравелов“ Нова Загора за пореден път сътвориха чудеса и създадоха вълшебства, с които зарадваха всички в навечерието на предстоящите празници.

  Участие във фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи – Цветница” 2019  Ученици от НУ "Любен Каравелов", подготвени от г-жа Р. Мангърова, участваха в ХХ Регионален фолклорен събор "Пролетни игри и обичаи – Цветница 2019” – гр. Твърдица.  В раздел "Авторски разработки на фолклорна основа до 14 г." талантливите ни танцьори се класираха на ІІІ-то място, като представиха танците „Детски пролетни игри” и „Кумичене”. Желаем им още много успехи и любов, с която да изучават българските традиции и обичаи!

  Деня на Земята „В природата нищо не съществува само“
  "...Тържествено и вълнуващо за поредна година учениците и учителите от НУ "Л.Каравелов” отбелязаха 22 април - Световния ден на Земята. Мотото на тазгодишните инициативите за Деня на Земята "В природата нищо не съществува само" акцентира върху това, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има уникална роля в сложната мрежа на живота.
  Участниците в клуб "Млад еколог", с ръководител г-жа Овчарова и клуб „”Ценности и семейство” ( дейности по интереси ), с ръководител г-ца Митева представиха интересно и емоционално тържество, на което запознаха своите съученици с историята на Деня на Земята и празнуването му. Вниманието беше насочено към темповете на изчезване на много видове диви животни и растения, които все още могат да бъдат забавени и популацията на много намаляващи видове все още може да бъде възстановена.


  Гости на празника бяха г-н Огнян Ненов – председател на Туристическо дружество „Алеко” и членове на дружеството, които връчиха членските карти на най–малките членове на дружеството – първокласниците от НУ "Л. Каравелов” с класен ръководител г-жа Р. Писарова.

  Директорът на училището – г-жа Пенка Калина–Колева поздрави учениците с празника и тържествено връчи грамоти, получени за участие на малките Каравеловчета в национален конкурс, организирани от„Зелени Балкани” на тема: „Опазване на влажните зони и климатичните промени в нашия район”.

  Със специална грамота от МОСВ бяха удостоени учениците от 2”в” клас с класен р-л г-жа Овчарова за достойното им представяне в Националния конкурс на тема: „Вода за всеки”.

  Учениците и учителите отправиха ПРИЗИВ към обществеността на града за опазване на планетата Земя и за съхранението и за бъдещите поколения. На празника бяха наградени с грамота учениците от първи и четвърти клас, които се представиха достойно на състезаниeто „Европейско кенгуру”.

  Поздравления за участниците в националното състезание „Аз съм българче“ и на национален кръг на състезанието „Ключът на музиката”.  Ученичките Димана Росенова Стефанова и Йована Станимирова Монева от IV "А" клас с класен ръководител г-жа Н. Енева участваха активно.  Те получиха Грамота от г-жа Иванка Киркова, началник РУО-Пловдив, за постигнати отлични резултати по музика "Ключът на музиката", гр. Пловдив.

  Занятие на Детско полицейско управление


  Ha 18 април в НУ "Любен Каравелов" се проведе поредното занятие на "Детско полицейско управление". Инспектор Апостол Апостолов от РСПБЗН - Нова Загора по увлекателен начин с помощта на анимационни герои представи на участниците опасностите, които крие огънят и играта с него. Това бе поредният им урок как да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства.  Нека припомним, че на 26 март се проведе демонстрация във физкултурния салон на училището. Представители на МВР гр. Нова Загора показаха на децата начини за защита и поведение в опасни ситуации. Предизвикаха голям интерес сред учениците от всички класове.


  Урок по Конституция

  Ha 16 април 2019 г. в НУ "Любен Каравелов" ce проведе открит урок по Конституция. В него участваха учениците от 3 и 4 клас с класни ръководители: г-жа Н. Енева, г-жа М. Болгурова, г-жа Д. Малчева, г-жа Хр. Динева, г-жа В. Цветанова и г-жа Р. Митева. Така, с беседа и презентация, бе отбелязана 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.


  Отново сме първи!

  Ученици от 1-4 клас при НУ "Любен Каравелов"се включиха в конкурса на "Зелени балкани" за детска рисунка на тема „Опазване на влажните зони и климатичните промени в нашия район“. Горди сме с отличените наши ученици и техните творби!

  1 място I категория Александра Людмилова Атанасова от гр. Нова Загора, НУ "Любен Каравелов", 2 клас


  2 място, I категория Богдан Ленков Влаев от гр. Нова Загора, НУ "Любен Каравелов", 2 клас

  След изключително трудния избор от толкова хубави рисунки, журито награждава и 6 творби с поощрителни награди. За I категория, това са рисунките на:
  • Иван Димитров Арабаджиев от гр. Нова Загора НУ "Любен Каравелов", 2 клас
  • Петя Андонова Сурчева от гр. Нова Загора, НУ "Любен Каравелов", 2 клас
  • Александър Евгениевич Рибкин от гр. Нова Загора, НУ "Любен Каравелов", 4 в клас

  Иван Димитров Арабаджиев от гр. Нова Загора, НУ "Любен Каравелов", 2 клас

  Александър Евгениевич Рибкин от гр. Нова Загора, НУ "Любен Каравелов", 4 в клас

  Петя Андонова Сурчева от гр. Нова Загора, НУ "Любен Каравелов", 2 клас

  Награда от регионален конкурс "Вода за всички"  По повод Световния ден на водата 22 март, РИОСВ – Стара Загора обяви в началото на месец март регионален конкурс на тема "Вода за всички". Учениците от IV "Б" клас се включиха с общ класов макет и индивидуални рисунки. Поздравяваме Карина Николова за отличената рисунка и класа на г-жа Д. Малчева за екипната работа.

  Ден на водата
  Днес в училище бе празник! Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. По този повод, всички ученици, учители и гости в НУ "Любен Каравелов" бяхме съпричастни с прочетения "Апел за опазване на водата в природата". Учениците от занимания по интереси "Ценности и семейство", подготвени от г-ца Ивета Митева и учениците от СИП "Екология" с ръководител г-жа Добрина Овчарова ни зарадваха с кратка драматизация и интересни факти за водата. Събитието се превърна в празник, когато г-жа П. Калина-Колева, директор на училището, обяви най-активните ученици в конкурса "Най-автентична мартеничка". Грамоти за достойно представяне бяха връчени на учениците от четвърти клас, които участваха в състезанието "Знам и мога", областен кръг. Уважени с аплодисменти бяха и учениците, които участваха в състезанието "Ключът на музиката". снимки

  Участие в обучение
  „Съвременни стратегии за взаимодействие между семейството и училището".

  Педагогическата колегия на НУ „Любен Каравелов ", гр. Нова Загора, се включи в един много интересен и ползотворен семинар на тема: „Съвременни стратегии за взаимодействие между семейството и училището". Благодарим на д-р Танева, директор на „ДСП"-Пловдив, за интерактивното и увлекателно обучение.

  ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
  Трети март!Ден свещен на свободата! Начално училище "Любен Каравелов", ученици, учители и гости от РК "Традиция" отдадоха почест на падналите за освобождението на България. Празникът бе отбелязан подобаващо с тържествени стихове и песни. Урокът по родолюбие и среща със славното минало развълнуваха всички ни. Поклон пред паметта на онези, платили с живота си за нашата свобода! Да живее България! снимки


  Честита Баба Марта!
  Деца от НУ „Любен Каравелов”, заедно с директора г-жа Пенка Калина-Колева и хореографа г-жа Росица Мангърова, поднесоха своя първо мартенски поздрав към общинското ръководството на гр. Нова Загора и цялата администрация. Ученици и учители зарадваха малчуганите от детските градини с пъстри мартеници. Пожелахме здраве, късмет и успех! Благодарим за топлото посрещане!


  Ден на розовата фланелка
  Всяка година последната сряда на февруари е известна като Световен ден за борба с тормоза в училище. По традиция, ученици и учители в НУ "Любен Каравелов" отбелязваме този ден с интересни инициативи. Днес ни гостуваха представители на "Ученически парламент" към МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ, община Нова Загора. Деца от занимания по интереси "Ценности и семейство", подготвени от г-жа Албена Колева и г-ца Ивета Митева, представиха кратка драматизация "Раненото врабче". снимки

  Зумба с Вики  Добра практика в училище са организираните срещите на ученици със специалисти в определена област. Децата ги посрещат винаги с голям интерес. Така ни гостуваха наши приятели, родители и видни личности от града по повод Националната седмица на четенето. Днес проведохме един динамичен час, изпълнен с музика и танци в IV клас. Това е нашият начин да направим училището любимо...Благодарим на г-ца Виктория Тренова за зумба танците, с които денят ни стана по-цветен!  Украси дърво, подари добро  Дървото на НУ "Любен Каравелов" в центъра на града облече мартенска премяна. Ученици и учители заедно подготвиха мартеничките, които го красят. Нека буди радост у малки и големи!  Поклон пред живота и делото на Апостола!


  "...Поклон, Апостоле! Българската земя вечно ще тръпне под твоите стъпки, оставили в душата ѝ усет за непреходност и величие..."


  С тези думи директорът на НУ Любен Каравелов", г-жа П. Калина-Колева откри училищното тържество за Васил Левски. Учениците, участващи в клуб "Млади възрожденци" и ДК "Млад родолюбец" с ръководители г-жа М. Болгурова и г-жа Н. Енева, посветиха стихове и песни на националния ни герой. Да се знае, да се помни славното му дело! снимки  Конкурс на Ротари клуб Нова Загора
  "141 години от Освобождението на град Нова Загора"
  Ученици от НУ "Любен Каравелов" се включиха в инициатива на Ротари клуб по повод освобождението на България. Така бяха след гостите на среща - разговор с акад. Стефан Воденичаров, акад. Георги Марков, г-н Красимир Дачев, г-н Иван Гранитски. След беседата бяха обявени резултатите от конкурса и връчване отличия на участниците в конкурса на Ротари клуб за детска рисунка, по случай 141 от Освобождението на града - "Свободна Нова Загора".


  141 години от Освобождението на град Нова Загора


  На 14 януари ние честваме 141 години от Освобождението на родния ни град от турско робство. Ученици и учители от НУ "Любен Каравелов" изказаха своята почит и преклонение към героите, загинали в боевете за освобождението на Нова Загора. Участваха в почетна церемония, организираната от Община Нова Загора и поднесоха цветя. След това в училище бе проведен урок по история с доктор Миладин Йорданов. Като представител на Ротари клуб, гр. Нова Загора, той разказа интересно и увлекателно за тези героични дни. Дълбок поклон пред паметта на загиналите за свободата ни! снимки


  Благодарствено писмо на Местната комисия за борба с противообществените проявина малолетните и непълнолетните - Нова Загора


  НУ "Любен Каравелов" има традиция да се включва в инициативи и каузи с благотворителна цел. В края на миналата година ученици от училище нарисуваха икони, които предоставиха на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - Нова Загора. Повод за гордост е Благодарственото писмо до към ученици, учители и родители в училище. Ние вярваме в добрите дела, ще продължаваме да даваме топлина и радост на нуждаещи се.

  ДИРЕКТОР НА ГОДИНАТА  Гордеем се с номинацията „ДИРЕКТОР НА ГОДИНАТА 2018 г.„ на г-жа П. КАЛИНА-КОЛЕВА от СБУ. Тази награда е очаквана и изключително значима като признание за много труд, всеотдайност, любов към професията и училището. Присъжда се за висок принос в развитието на социалното сътрудничество със Синдиката на българските учители. Увeрени сме, че ще има още такива награди - повод за лична удовлетвореност и радост от постигнатите успехи! Поздравления за г-жа П. Калина-Колева, директор на нашето училище!


  Коледно вълшебство


  Коледните празници вълнуват малки и големи. Така, в трескава подготовка премина последната седмица за децата от Клуб МЕГО, хореография и младите родолюбци. Под ръководството на своите ръководители и учители г-жа Мангърова, г-ца Митева, г-ца Стоянова, г-жа Колева и г-жа Енева те подготвиха впечатляващ коледен концерт. На него бяха поканени учениците от всички класове и децата от Подготвителната група. Весели джуджета ни въведоха в празника, потопихме се в бита на българското семейство и традициите по Коледа, ръкопляскахме на децата, които танцуваха. Г-жа П. Калина-Колева - директор на училището изказа коледно пожелание за здраве и благоденствие на всички. снимки  Практическо занятие по Пожарна безопасност и спасяване


  Практическите занятия с представители на различните институции МВР, Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението" в гр. Нова Загора са част от подготовката на учениците за адекватно поведение при БАК. Тези обучения са добра практика в НУ "Любен Каравелов" за ефективно обучение. През месец декември в училище се проведе практическо занятие с РСПБН в града. Чрез разказ, обяснение, наблюдение и демонстрация бе показано на учениците как да действат при възникнали бедствени ситуации. снимки


  Честит празник, Ден на народните будители!


  Детски клуб "Млад родолюбец" с ръководител г-жа Нели Енева и ученици от СИП Хореография с ръководител Росица Мангърова при НУ "Любен Каравелов" отбелязаха ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. Те поздравиха децата и учителите в училище със стихове и танци. "...Да се знае, да се помни, че България е жива, на будителите скромни, българинът китка свива!..."

  Детско полицейско управление - първо занятие

  "...В Начално училище „Любен Каравелов” се проведе първото занятие на „Детското полицейско управление“ в Нова Загора.В Начално училище „Любен Каравелов” се проведе първото занятие на „Детското полицейско управление“ в Нова Загора. То бе уважено от заместник-кмета на община Нова Загора Ивайло Енев, началник-сектор „Охранителна полиция” главен инспектор Красимир Алексиев, началник-група „Пътен контрол-КАТ” Чавдар Евдокимов, координатора на проекта от страна на РУ „Полиция” – Нова Загора старши инспектор Иван Георгиев и директора на училището Пенка Калина..." община Нова Загора  Закриване на национална седмица на четенето

  снимки

  Приключи националната седмица на четенето. Тя стартира на 22 октомври 2018 г., като в продължение на пет дни в училище се проведоха интересни занимания по четене. Няколко поколения присъстваха в класните стаи, приказни герои представиха различни детски произведения, учениците се съревноваваха за титлата "Най-добър разказвач", "Най-добър краснописец" и "Литературен талант". Достоен финал на тази седмица бе драматизация по книгата на Сотир Гелев „Как Лора се научи да брои до 10“, представена от сборна формация на ученици от четвъртите класове. Актьорите бяха наградени, а всички учениците получиха грамоти за участието си в различните инициативи.

  Вдъхновяващ пример
  Децата от НУ "Любен Каравелов" са вдъхновяващ пример за своите връстници! По повод Петковден - празник на Нова Загора, те се включиха в редица събития, организирани от общината. В училище показаха получените грамоти и награди: за футболния отбор с ръководител г-н Панайотов, от концерта "Талант на Нова Загора" - танцов състав с р-л г-жа Мангърова. Радостни бяха и учениците на г-жа Енева от IV"А" клас, които получиха грамоти за участие в IX международен конкурс за рисунка "Обичам моята родина България".


  снимки


  Детско полицейско управление
  В изпълнeниe нa Haциoнaлнa пpeвaнтивнa пpoгpaмa нa MBP, в партньорство с МОН, в Начално училище „Любен Каравелов” e cфopмиpaнo Дeтcĸo пoлицeйcĸo yпpaвлeниe. Координатор на проекта, от страна на РУ „Полиция” – Нова Загора, е старши инспектор Иван Георгиев – началник-група „Охрана на обществения ред”. Члeнoвe нa пъpвoтo в гpaдa Дeтcĸo пoлицeйcĸo yпpaвлeниe щe бъдaт 24 деца от 6 паралелки от 3-ти и 4-ти клас на НУ „Любен Каравелов”. Началото на инициативата бе официално поставено в 9:30 часа в сградата на НУ „Любен Каравелов”, в присъствието на директора на РУ „Полиция” главен инспектор Стефан Борисов, началника на РСПБЗН – Нова Загора главен инспектор Васил Василев, началник-сектор „Охранителна полиция” главен инспектор Красимир Алексиев, секретаря на МКБППМН – Нова Загора Веска Вълчева и директора на училището Пенка Калина. С учениците ще се работи по темите: „Безопасност на движението”, „Полицейска лична защита”, „Работа със служебните полицейски кучета” и „Пожарна безопасност и защита на населението”.

  ПРОЧЕТЕ ОЩЕ В СТРАНИЧКИТЕ НА ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ  21 септември - Ден на мира

  Днес ученици и учители в НУ "Любен Каравелов" отбелязаха Международния ден на мира. Тази година мотото на честванията е: "Право на мир - 70 години от приемане на Всеобщата декларация на правата на човека. В класовете учениците оформиха кътове и рисуваха гълъбчето - символ на мира.
  снимки


  Бие звънчето за новата учебна година
  Новата учебна 2018/2019 година бе тържествено открита и в НУ "Любен Каравелов". Поздрави към учениците, родителите и учителите отправи госпожа Калина - директор на училището. С пожелания за здраве, дръзновение, успехи бяха посланията на г-жа Галя Захариева и родители на малките първокласници. Сред гостите бяха г-жа Соня Петрова - началник отдел „Образование, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социална политика“ и г-н Иван Георгиев - главен експерт от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - гр. Сливен. Какво е празник без песни, стихчета за училище и танци? След прекрасният музикален поздрав, учениците преминаха под цветната шестица, за да напълнят отново с живот смълчаното през летните дни училище.


  снимки
  снимки

  Училищно тържество по повод завършване на учебната година
  На 1 юни, в НУ "Любен Каравелов", гр. Нова Загора приключи тържествено учебната година. Специален гост на празника бе народният представител от гр. Нова Загора - г-жа Галя Захариева, заместник-председател на Комисията по образование в българския Парламент. "...Приключване на учебната година! Първата, поредната, последната…Може би в училище е едно от малкото места, където празнуваме тържествено края! Край, който е ново начало! Край, който е повод за гордост! Край, когато плачем от радост, от удовлетвореност, от гордост, от умиление…, защото всички осъзнаваме, че нищо не сме загубили, а сме спечелили – МНОГО! Сърдечно благодаря на г-жа Калина за възможността да споделя празника на НУ „Л. Каравелов", да съпреживея онази невероятна емоция, която излъчват деца, родители и сърцати учители в този момент! Благодаря на класните ръководители на четвъртокласниците – Радмила Иванова, Рада Писарова и Албена Колева, които ми отстъпиха правото да наградя най-добрите им ученици – за мен бе привилегия! На всички Вас – деца, родители и колеги, желая здраве и успешни дни!..." г-жа Галя Захариева снимки  Награди от "VII национален конкурс за изработване на театрални кукли..."


  Министерство на културата, Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен, Областна администрация - Сливен и община Сливен присъждат Грамоти за участие в VII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на Димана Стефанова и Симона Гочева - 9 г., от III"А" клас с класен ръководител г-жа Нели Енева. Конкурсът е част от XX Национален фестивал на детската книга.
  Светъл празник на писмеността и книжовността! Празник за деца и учители от НУ "Любен Каравелов"!Усмивки, цветя, празнично шествие - празник на духовността!

  "ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО"  НУ "Любен Каравелов" участва в националния конкурс "Посланици на здравето". През изминалите месеци, ученици от III "Б" клас с класен р-л Д. Малчева реализираха интересни дейности. 102 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, за учебната 2017/2018 г. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

  На страницата на проекта можете да се запознаете с работата на учениците

  Покажи повече
  placeholder